Незвичайні фрукти і овочі Кіпру. Це варто спробувати!

Travel — 25 июля, 2019

На Кіпрі, на відміну від України, зростає дуже багато екзотичних фруктів і овочів. Колись давно вони були завезені мореплавцями з Китаю, Індії та інших країн світу. Деякі не прижилися, інші комфортно почувають себе на острові і дають чудові плоди.

Карамболь

Карамболь

З чим можна порівняти карамболь? Якщо говорити про зовнішній вигляд, він як жовта пластмасова іграшка. Плоди мають «реберця», злегка витягнуту форму. А коли нарізати фрукт поперек, виходять гарні часточки-зірки. Тому у карамболя є й інша назва - тропічна зірка. Смак кисло-солодкий, досить незвичайний. Комусь він нагадує суміш яблука з агрусом, комусь - незвичайний мікс з винограду, яблук і слив.

Батьківщиною є Шрі-Ланка, хоча карамбольні дерева чудово ростуть в інших країнах зі схожим кліматом. Фрукти їдять у свіжому вигляді, подають з коктейлями і морозивом, додають до салатів.

Момордика

Момордика

Чи то овоч, чи то фрукт ... Насправді, ні те, ні інше. Великі плоди момордики пофарбовані в помаранчевий колір, мають невеликі зубчики на поверхні. Але якщо обережно розламати момордику, всередині цікавий турист знайде яскраво-червоні ягоди. Вони не тільки смачно пахнуть, але і володіють незвичайним, екзотичним смаком. Описати його складно - це щось середнє між хурмою і динею з кавуном.

Але і це ще не все. Виявляється, усередині кожної ягідки світло-коричневе насіння - їх теж можна їсти. Смак досить приємний, нагадує ананас і лісові ягоди. З момордики роблять варення і смачну ікру, ягоди і насіння також широко застосовуються в національній кухні Кіпру.

Ріжкове дерево

Ріжкове дерево

Carob Tree, кероб, ріжкове дерево ... У яскравого представника кіпрської флори кілька назв. Але суть від цього не змінюється. Ріжкові дерева - одне з головних багатств Кіпру після оливкового масла. Плоди - величезні стручки довжиною 20-25 сантиметрів. Усередині знаходиться насіння, м'якоть соковита і солодка. 100 років тому Кіпр був одним з головних експортерів керобу.

З плодів Carob Tree роблять солодкий сироп, шоколадну пасту. А борошно зі стручків ріжкового дерева за смаком нагадує какао-порошок. На Кіпрі з нього випікають бісквіти і інші десерти. Також кероб знайшов широке застосування у фармацевтиці, хімічній промисловості та косметології.

Пітахайя

Пітахайя

Не тільки красивий, але і неймовірно смачний фрукт. Насправді, є плодом кактуса. Плантації «драконівського фрукта» ростуть між Пафосом і Полісом. Колір - жовтий або яскраво-рожевий, під яскравою оболонкою захована ароматна м'якоть з безліччю зерен, як у ківі. З пітахайї варять желе і роблять джеми, додають в цукерки та морозиво.

Зимові фрукти Кіпру

Зимові фрукти Кіпру

Всі цитрусові, які ростуть на Кіпрі, досягають максимальної зрілості до грудня. У цю пору року ціни на них дуже низькі. Всього за кілька євро можна придбати невеликий ящик вітамінів. У грудні-січні з'являються авокадо і ківі, їстівні каштани і свіжі фініки.

Зимові апельсини представлені 3 сортами: Мерлін, Яффо, Валенсія. Найсмачнішими вважаються Мерлін, тоді як з Яффо просто добувають сік. Валенсія - дуже ранній сорт, і вже в грудні місяці він зникає. А свіжі Яффо і Мерлін продаються навіть в лютому.

Мандарини на острові теж є, і від різноманіття сортів часом розбігаються очі. Наприклад, Мінеола - мандарин, який був схрещений з апельсином, Нова легко чиститься, Лі виглядає як невеликий апельсин. Також зустрічаються солодкі лимони, які практично не містять лимонної кислоти. Кумкват - невеликий апельсин витягнутої форми з дуже ошатними плодами. М'якоть кисла, та й кісточок вистачає. Білі і червоні грейпфрути, помело, гранати, гуава, папайя - чого тут тільки немає!

Незвичайні овочі Кіпру

Незвичайні овочі Кіпру

Навіть взимку на місцевих ринках можна побачити незвичайні овочі. Наприклад, артишок. Насправді, це звичайнісінький бур'ян. Тільки він окультурений, досягає гігантських розмірів. Для вживання в їжу використовуються бутони. Чистка артишоку - заняття не з легких, та й смак специфічний. Але спробувати варто.

У продажу зустрічається дика спаржа, зовнішній вигляд якої нагадує ... колючий дріт. Зрозуміло, колючі частини плодів ніхто не їсть - в хід йдуть лише молоді пагони.

Фенхель

Фенхель

Фенхель продається на острові протягом року. Аромат чимось нагадує аніс, для вживання в їжу використовується насіння, листя і навіть квіти. До речі, насіння досить смачне. З фенхеля виходять чудові салати, супи, страви з риби.

Острівна держава Кіпр дарує справжню екзотику, місцеві фрукти і овочі вражають уяву. Пориньте в калейдоскоп нових відчуттів разом з Gold Travel - і приємні спогади про відпочинок на Кіпрі залишаться з вами надовго.

Поділитися

Допомога в підборі кращого туру!

Безкоштовна консультація

Введіть ім'я
Введіть телефон
Введіть повідомлення